Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed

Carbitschieten

Traditie: Carbidschieten

Carbidschieten in Drenthe is sinds 2014 bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Carbidschieten wordt gedaan met oudjaar.

Traditioneel wordt in Drenthe het jaar 'uitgeknald' met carbidschieten. Vaak zoeken vriendengroepen elkaar op om flink te knallen met een oude melkbussen. Dit knallen gaat vaak gepaard met veel gezelligheid, spanning en plezier. 

Bij carbidschieten doe je wat carbid in een melkbus. De melkbus wordt op een bokje geplaatst waardoor de bus met de opening schuin omhoog in een bepaalde hoek komt te liggen. Hierdoor ligt de bus vast en voorkom je dat hij door de kracht van de explosie naar achteren schiet. Je maakt het carbid een beetje nat en sluit de bus af met een kunststof bal of een deksel. In de bus ontstaat gas. Bij een gaatje in de bus wordt een vlammetje gehouden. Er volgt een explosie waarbij de bal of deksel meters ver wegschiet. De sterkte van de knal is ook afhankelijk van de tijd die er geweest is voor de gasvorming.

Ingeval van een blindganger is het aan te raden de afsluiter te verwijderen, en net zo lang te wachten tot er zeker geen gas meer aanwezig is in de bus.

Er zijn dorpen waar bussen naast elkaar worden opgesteld en het afschieten geregisseerd wordt. Carbidschieten wordt individueel of in wedstrijdverband beoefend op locaties die bepaald worden door wet- en regelgeving. Wanneer het plaatsvindt in wedstrijdverband geldt er ook een reglement. Degene met de meeste meters wordt tot winnaar gekroond, een eretitel die hij of zij een jaar mag dragen. Voor de deelnemers is ‘het erbij zijn’ belangrijk en de ontspannen gezelligheid. Onder het genot van traditionele hapjes en drankjes (erwtensoep, oliebollen en carbitter) beleven de aanwezigen met elkaar een mooie oudejaarsdag.

Meer informatie is te vinden op de website van het Kenniscentrum