Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed

Paasvuren

Paasvuren

Een paasvuur is een traditie die voornamelijk in het oosten en noorden van Nederland wordt gevierd tijdens Pasen.

In de provincie Drenthe zijn de paasvuren vaak gekoppeld aan de Boermarken, een oude vorm van gemeenschapsbezit waarbij de boeren gezamenlijk bepaalde gronden en rechten beheren. Tijdens de paasvuren werden vaak ook grenzen van de Boermarken gemarkeerd door het verbranden van een specifieke boom of struik.

Hoewel de traditie van het paasvuur en de Boermarken al eeuwenoud is, heeft het in de moderne tijd ook kritiek gekregen vanwege de mogelijke schade aan het milieu en de veiligheidsrisico's. Daarom zijn er tegenwoordig vaak regels en vergunningen nodig om een paasvuur te mogen organiseren.

Paasvuren veroorzaken namelijk ook stikstof en mogen niet teveel impact hebben op Natura2000-gebieden. Bij de aanvraag voor de vergunning krijgen organisatoren te maken met technische berekeningen en dat is niet te doen voor veel verenigingen. 

Gelukkig zijn er ook gemeenten zoals de gemeente Borger-Odoorn die erg welwillend en meedenkend is ten behoeve van de organisatie van het paasvuur. Mede omdat het paasvuur ook onder het immaterieel cultureel erfgoed valt is het dus de bedoeling dat dit, even als Sint intocht en carbidschieten in ere gehouden wordt en het evenement dus behouden blijft.

De gemeente nam als basis dat alle paasvuren die vanaf 1994 op de zelfde locatie werden gehouden  geen Aerius stikstofberekening behoefte  mits er geen feesttent bijstaat.

Daar bleef over een Quick scan flora en fauna. Ook daar had de gemeente hun ideeën over en heeft voor alle op dat moment bij hun bekende locaties aan 1 onderzoeksbureau uitbesteed en de organisaties kregen na een paar weken keurig een uitslag in de mail van hun eigen locatie.

Wij houden de traditie graag in ere!