Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed

Reekalveren zoeken

Reekalveren zoeken

Van grote hoogte gezien, ziet de wereld er veel overzichtelijker uit. Dit geldt ook voor jagers die met behulp van drones op zoek gaan naar reekalveren en nesten van weidevogels. Het zoeken met een drone gaat veel zorgvuldiger dan in een rij met verschillende mensen het perceel aflopen. Vlak voordat de boer gaat maaien, vliegen jagers met hun drone over het grasland op zoek naar reekalfjes, nesten van weidevogels en andere kleine wilde dieren. 

Eenmaal opgespoord worden de reekalfjes worden voorzichtig opgepakt met handschoenen aan. Om te voorkomen dat de reekalfjes naar mensen gaan ruiken, worden ze ingewikkeld in gras en verplaatst naar een veilige plek buiten het perceel. De moeder vindt haar jong weer door op het piepende geluid van het jong af te gaan. 

Mocht je ooit zelf een reekalfje vinden zien liggen in het gras, ga er niet naartoe en raak het niet aan. Een reekalf dat door mensen is aangeraakt, draagt mensengeur en wordt vervolgens door de moeder verstoten. De moeder is overigens altijd in de buurt van het reekalfje om ervoor te zorgen. 

De nesten van de weidevogels worden afhankelijk van het bouwsel voorzichtig omgelegd of gemarkeerd zodat de boer gemakkelijk vanuit de machine de nestplaats herkend.