Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed

Markigheden

RTV Drenthe Strunen (06-05-2025) Architecten van het platteland

Harm Dijkstra praat met Johan Moes, voorzitter van de Drentse boermarken over de oorsprong van markestenen en hij ontmoet landbouwdeskundige Gerrit Hegen in zijn geboortedorp Gees.

RTV Drenthe StrunenIn de serie “Architecten van het platteland”  Struunt Harm door Drenthe op zoek naar mensen die kunnen vertellen over de veranderingen van het Drentse landschap in de afgelopen 75 jaar, de rol van boermarken en de verhalen achter de ruilverkaveling.

De Boermarken bestaan al sinds de middeleeuwen, Drenthe was nog woest en ledig met nederzettingen waar boeren woonden. De gronden en de heidevelden die beweid werden waren van niemand en iedereen, maar ook toen werkte dat niet zodat ze de gronden gingen verdelen en de scheidingspunten markeerden met stenen.

Bekijk via deze link de aflevering van Strunen op de website van RTV Drenthe. 

Zo werden via die Markestenen grenzen gevormd die tot op de dag van vandaag nog steeds op dezelfde plaats liggen en nu een grens aangeven van een dorp of gemeente. De Boermarken zijn dus de landschapsarchitecten van Drenthe. De goede en voedselrijke gronden werden gebruikt als landbouwgrond, de mindere en arme gronden bleven heide of bos. En dat zie je tot de dag van vandaag terug in het landschap. In de tijd van Napoleon is er heel veel veranderd, gronden en wegen gingen naar de gemeenten die indertijd opgericht werden. Maar nog steeds zijn veel gronden, bossen en wegen en zelfs sommige brinken in Drenthe in bezit van de Boermarken. En worden deze eigendommen nog steeds onderhouden door de Boermarken al eeuwen lang, Daar lopen ze niet mee te koop maar dat doen ze omdat dat voor hun gewoon is al eeuwenlang.