Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed

Markigheden

Onthulling Markesteen, historische grensmarkering tussen Amen - Hooghalen

Op woensdag 23 oktober a.s., tussen 11 en 12 uur, wordt er een Markesteen onthuld op de grens van de Boermarke Hooghalen en Amen.

Markestenen zijn een belangrijk onderdeel van het Drentse cultureel erfgoed. Vanaf de middeleeuwen, ongeveer 1000 jaar geleden, zijn er Boermarken en hebben deze de ruimtelijke ordening van Drenthe bepaald door aanleggen van markegrenzen. De grenzen waren gemarkeerd door natuurlijke afscheidingen zoals riviertjes, wanneer deze er niet waren zijn er Markestenen geplaatst. Grote zwerfkeien, welke in de laatste ijstijd met het ijs en smeltwater naar Drenthe zijn vervoerd, werden gebruikt als Markestenen. De Boermarken regelden destijds het gebruik en beheer van gemeenschappelijke gronden, zij plaatsten de markestenen. Vanaf 1811 zijn met de invoering van gemeenten de oude markegrenzen geleidelijk aan vervangen door gemeentegrenzen.

Met ondersteuning van de Vereniging van Drentse Boermarken worden er nu op meerdere plekken in Drenthe initiatieven genomen om markegrenzen in ere te herstellen. Dit gebeurt in het kader van het project “Markestenen terug op plek”. De bedoeling is om de markestenen te gebruiken als trefpunt waarbij interessante historische en hedendaagse informatie gegeven wordt over de Boermarke en het gebied.

De Boermarken van Amen en Hooghalen hebben het initiatief genomen om op de oorspronkelijke markegrens een grote zwerfkei te plaatsen. Dit is gedaan in medewerking van Staatsbosbeheer, Vereniging van Drentse Boermarken, de commissie Markestenen en Rabobank Assen en Noord-Drenthe. De wethouder van gemeente Midden-Drenthe en de wethouder van Aa en Hunze gaan op 23 oktober de Markesteen onthullen.