Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed

Markigheden

Tradities

Tradities, ze zijn er in vele soorten en maten: oliebollen, carbid schieten, sinterklaas, knieperties. Deze zijn bij veel mensen vast bekend.

Een traditie waar ik onlangs van mee mocht genieten is de Algemene Ledenvergadering van de Drentse Boermarken, steevast op de laatste donderdag in november bij Hofsteenge in Rolde. Vol verwachting klopte mijn hart, ik had al veel verhalen gehoord over hetgeen te gebeuren stond, maar mijn beleving ontbrak. Het was zoeken naar een plekje voor de auto, de kapstok puilde uit met jassen en toen ik de deur van de vergaderzaal opentrok kon ik het bijna niet geloven. Ruim 150 mensen hadden zich verzameld.

“De Boermarken zijn een eeuwen oud collectief van boeren/grondgebruikers op het platteland van Drenthe. Uit de historie blijkt dat iedere boermarke beschikt over een boerhoorn, een hoorn waar men op blies als er vergaderd moest worden of wanneer er calamiteiten in het gebied waren. Dit was voordat de telefoon haar intrede deed.

Na een openingswoord van de voorzitter, kwamen er diverse mannen met boerhoorns naar voren die speelden. Een hele bijzondere traditie én voor mij een ervaring om dit te zien. Er zijn boermarken die met elkaar machines hebben en deze verhuren aan leden. Of boermarken met eigen stukken grond of natuur voor verhuur van een ijsbaan, paasvuur. Bovenal iets wat boermarken gemeen hebben is het wildbeheer in de regio.

In 2016 zijn de Drentse Boermarken op de lijst van Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland geplaatst. De Drentse Boermarken hebben een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van deze provincie én zijn met 88 boermarken nog steeds actief.

Wat ik daar deed? Ik ben sinds kort penningmeester van de Vereniging Drentse Boermarken. De hectiek op het platteland, in combinatie met de historische waarde van Drentse Boermarken liet mij niet lang twijfelen over deze bestuursfunctie. Ik ben ervan overtuigd dat we de Drentse markegebieden kleur kunnen geven door ons te verbinden en samen de kracht op te zoeken. Ik ga er vanuit dat we de traditie van de derde donderdag in november voortzetten!

Geke Enting

Bron: De Krant van Midden-Drenthe