Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed

Markigheden

Jan van der Struik erelid Vereniging Drentse Boermarken

Op 24 november tijdens de Algemene Vergadering van de Vereniging Drentse Boermarken, is in zalencentrum Hofsteenge Rolde, Jan van der Struik benoemd tot erelid van de vereniging. De inwoner van Rolde nam donderdagavond na 43 jaar officieel afscheid van de boermarken.

Sinds de oprichting van de officiële vereniging bekleedde Van der Struik de functie van secretaris-penningmeester.
De voorzitter van de Vereniging Drentse Boermarken, Johan Moes, roemde Van der Struik vanwege zijn enorme verdiensten en noemde de scheidend secretaris-penningmeester “gedreven en punctueel”. Anderhalve week geleden kreeg Van der Struik al een speciaal cadeau, een gedenkplaat bij de markesteen bij het provinciehuis in Assen, en donderdagavond kwam daar nog een bijzondere titel bij. Voorzitter Moes liet tegenover de volle zaal van Hofsteenge in Rolde weten dat Van der Struik is benoemd tot erelid van de Vereniging Drentse Boermarken.

De duidelijk ontroerde Van der Struik liet in zijn dankwoord weten, zich een “bevoorrecht mens te voelen, met een eigen markesteen en nu ook de titel erelid.”
“Ik heb gedurende die 43 jaar een prachtige tijd gehad en één van de hoogtepunten die ik in die periode heb mogen meemaken is de plaatsing van de Drentse Boermarken op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland van Unesco in 2016”, aldus Van der Struik, die de vereniging en haar nieuwe bestuur een bloeiende tijd toewenste. De aanwezigen namen afscheid van haar secretaris-penningmeester met een lang staand applaus.

De 82-jarige Van der Struik, die naast het secretariaat en penningmeesterschap, ook nog PR in portefeuille had, wordt opgevolgd door drie personen. Sander Habing uit Oosterhesselen is de nieuwe secretaris, Geke Enting uit Zwiggelte is benoemd tot penningmeester en Wija Koers uit Hoogersmilde zal als adviseur van de Vereniging Drentse Boermarken de PR-taken op zich nemen.

Ook Jan Ubels uit Anderen trad na tien jaar terug uit het bestuur van de Vereniging Drentse Boermarken. Hij wordt opgevolgd door Gert Jan Sikkens uit Westdorp.
Tijdens de Algemene Vergadering presenteerde Wija Koers een nieuwe website van de vereniging. Ook zette ze de toekomstvisie van de Vereniging Drentse Boermarken voor de aanwezigen uiteen. “We willen een leefbaar Drenthe, waar onze kinderen en kleinkinderen goed kunnen wonen, werken en een boterham kunnen verdienen.”

De volmachten Gerko Brink en Erik Emmens van de Boermarke Zeijen gaven een presentatie over het hoe de Boermarke Zeijen het landelijk gebied en het oppervlaktewater beheert. Daarnaast belichtten zij allerlei aspecten die met het agrarische leven en leefbaarheid te maken hebben.

In de pers

Veld Post:

Jan van der Struik erelid Vereniging Drentse Boermarken
Tijdens de Algemene Vergadering van de Vereniging Drentse Boermarken is Jan van der Struik benoemd tot erelid van de vereniging. De inwoner van Rolde nam donderdagavond na 43 jaar officieel afscheid van de vereniging. Sinds de oprichting bekleedde Van der Struik de functie van secretaris-penningmeester. Plaats van handeling was zalencentrum Hofsteenge in Rolde.

De voorzitter van de Vereniging Drentse Boermarken, Johan Moes, roemde Van der Struik vanwege zijn enorme verdiensten en noemde de scheidend secretaris-penningmeester ‘gedreven en punctueel’.

Lees hier het hele artikel