Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed

Markigheden

Boermarke Eext heeft brink aan Schaapstreek weer terug

EEXT- De volmacht van de Boermarke trok vrijdagmorgen door Eext.

Hij blies op de boerhoorn om de inwoners erop te attenderen dat er iets bijzonders stond te gebeuren. Gezagdragers van de gemeente Aa en Hunze, notaris Michel Maris en de Boermarke zaten klaar om een grondruil te ondertekenen. Hiermee kreeg de Boermarke een brink terug dat ze jaren geleden kwijt waren geraakt aan de gemeente Anloo.

Boermarke Eext was tot 1954 in bezit van alle wegen, brinken en brandgaten in het dorp. De brink aan de Schaapstreek raakten de Boermarke kwijt aan de voormalige gemeente Anloo om alle verharde weg over te dragen. Als compensatie stond de Boermarke toen de brink af aan de gemeente.

Nu, jaren later, is er opnieuw sprake van grondruil. Er zijn nieuwbouwplannen aan de andere kant van het dorp bij de Kampsstraat en Stationsstraat. Bedrijven maken plaats voor woningen. De Boermarke dacht hierdoor de grond van de aanwezige parkeerplaatsen, waar de Boermarke eigenaar van is, weer aan de daar gelegen brink te kunnen toevoegen. De gemeente Aa en Hunze, waar de gemeente Anloo in is opgegaan, vond dat niet zo’n goed idee, omdat de bewoners ook hun auto’s moeten kunnen parkeren. ,,Hierdoor ontstond bij ons het idee om de grond te gaan ruilen met het brinkje aan de Schaapstreek. De gemeente kon zich hierin vinden”, zegt Cor Udding van de Boermarke Eext. En zo blies de hoornboer op de boerhoorn om de overdracht aan te kondigen. Na het zetten van de handtekeningen door de gezagsdragers werd het glas geheven en een toost uitgebracht op de goede afloop. Een stukje geschiedenis dat ontstond in 1350 weer is hersteld. Boermarke Eext is weer in het bezit van alle zeven brinken in het dorp. Eext is het dorp met de meeste brinken in de gemeente Aa en Hunze.