Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed

Verhalen

Norger brinken en bijzondere “monumenten”.

Norg telt nog 6 brinken , eigendom van de Boermarken Norg-Oosteinde en Norg-Westeinde. Deze brinken vervullen nog steeds een belangrijke functie.          

Oeroude lindebomen

Wandelend door Norg kun je bijzondere plekjes ontdekken. Bijvoorbeeld: aan de Westzijde van de Grote Brink: hier staan 2 zeer oude lindebomen uit 1671 , op grond van de Boermarke Norg Westeinde. Een van de bomen is indertijd gekocht voor een borrel. Toen de conditie van de bomen enkele jaren geleden erg slecht leek, bracht de eigenaresse van een naastliggend mineralen winkeltje uitkomst. Zij bracht met een handvol stenen de bomen weer tot een betere conditie.

Waterpomp

Hier vlakbij staat een pomp die vroeger voor de nu afgebroken school stond. De school stond op grond van de Boermarke Norg Oosteinde. Nu de school is afgebroken is de plek van plusminus 1 m2, waar de pomp nu staat, nog steeds van de Boermarke Norg Oosteinde, echter omringd door de grond van de Boermarke Westeind.

Paardenlosplaats

Een andere bijzondere plek is aan de oostzijde van Norg. De paardenlosplaats dat naast de brink aan de Peesterstraat ligt.  Deze paardenlosplaats is in 2012 hersteld; hiervan wordt dankbaar gebruikt gemaakt om de paarden veilig in- en uit te laden. Een informatiebord geeft nadere en interessante informatie over de geschiedenis.